Avainsanat

, , , , ,

Aloitin Maltainen -blogin kirjoittamisen huhtikuussa 2014 ja nyt on aika katsoa sekä kuluneeseen että hieman myös tulevaan vuoteen. Vuoden 2014 aikana blogini on hakenut suuntaansa ja aiheet ovat vaihdelleet melkeinpä laidasta laitaan. On paikallaan pysähtyä hakemaan fokusta.

haarikka_web

Vuonna 2014 suosituin blogimerkintäni oli yli 3500 katselukerralla Alkoholin mainonta. Alkoholipolitiikasta minun on pakko kirjoittaa jatkossakin, koska lainsäätäjien ja virkamiesten suomalaisiin alkoholin valmistajiin ja myyjiin kohdistamaa sabotaasia ei voi vain katsoa vierestä. Alkoholipolitiikkamme on jo pitkään suosinut ulkomailta hankitun alkoholin kotona juomista ja uskon, että vuonna 2015 vero- ja työpaikkahävikki saa poliitikotkin havahtumaan. Asiasta kannattaa pitää meteliä ja kansanedustajaehdokkailta tulee vaatia selkeää kantaa alkoholipolitiikkaan. Jos Tolkku käteen alkoholiverotuksessa -yhteisö ei ole vielä tuttu, suosittelen tutustumista.

Jokseenkin yllättävästi Siiderin valmistus on tällä hetkellä yli 1300 lukukerralla blogini suosituin aihe Alkoholin mainonnan jälkeen. Oluen ja siiderin kotivalmistus selvästikin kiinnostaa ihmisiä nyt ja juomien valmistus saaneekin jatkossa sivustollani hieman suuremman roolin. Siiderin nauttimiseen liittyvät artikkelit keräävät selvästi pienemmän yleisön, mutta siideri tulee pysymään minulle painopistealueena sekä kirjoittamisessa, että oman tietämykseni kartuttamisessa. Koen tämän aliarvostetun juoman saralla olevan monia helmiä jotka odottavat löytäjäänsä.

2014 kirjoitin useita kirja-arvioita, joissa lukijoiden määrä vaihteli suuresti alle sadasta yli kolmeensataan. Kirja-arvioiden teko on aikaavievää, mutta mielekästä, jos kirjan aikoo joka tapauksessa hankkia ja lukea. Toisaalta lukukertojen määrään taitaa vaikuttaa, miten pian kirjan ilmestymisen jälkeen arvion julkaisee ja motivaatio kirja-arvioon laskee, jos sitä ei tee heti tuoreeltaan. Ehkäpä 2015 kirja-arviot tulevat rajoittumaan uusiin kotimaisiin juomakirjoihin, vaikkakin monta mielenkiintoista englanninkielistä kirjaa odottaa nytkin pöydällä.

Kirjoitin 2014 vuoden aikana kaksi viinitarinaa (Cava ja Pares Balta) liittyen kesäkuiseen Katalonian matkaan. Nämä tarinat eivät tavoittaneet kovin hyvin yleisöään ja ehkäpä tässä mentiin liian kauaksi blogin varsinaisesta teemasta. Jatkossa viinikirjoittaminen vähentynee, varsinkin jos sillä ei ole suoraa kytköstä olueen tai olutkulttuuriin.

Olut- ja ruoka -aihetta raapaisin vähän vuonna 2014 ja ehkäpä kirjoitan aiheesta jatkossa enemmän, mutta tarkemmin olueen kytkettynä. Joitakin olutruokareseptejä tulee varmastikin purettua pöytälaatikosta.

Varsinaisista juomista kirjoitin vähän 2014. Mielenkiintoa kirjoittaa yksittäisistä oluista ja siidereistä on jossain määrin vähentänyt olut- ja siiderivalikoiman kapeus Suomessa. Esimerkiksi Alkossa on noin 140 mainitsemisen arvoista olutta ja parisenkymmentä hyvää siideriä. Jos nämä jakaa vielä käyttötarkoituksen mukaan, Alkon valikoimaan pohjautuvat juomasuositukset alkavat hyvin nopeasti toistaa itseään. Hyvissä olutravintoloissa on laajempi valikoima, mutta suuri vaihtuvuus ja tämän vuoksi rajoitettu saatavuus. Ravintolavalikoimasta on myös hankala puhua esimerkiksi ruokajuomasuositusten yhteydessä. Ruokakauppojen oluet ovat ja siiderit ovat taas makuskaalaltaan ja käyttötarkoitukseltaan melko rajoittuneita. Ulkomaisissa nettikaupoissa on erinomainen valikoima, mutta niiden valikoimista en ole vielä juomia suositellut, ehkäpä pitäisi. Varsinaisiin makuarvioihin olen tällä hetkellä menettänyt mielenkiintoni, koska ne ovat niin henkilökohtaisia ja varsinkin juomien pisteytys tuntuu välillä laittavan järjestykseen asioita, joita ei voi reilusti verrata. Jospa 2015 löydän näkökulman, joka palauttaa mielenkiinnon olut- ja siiderimerkeistä kirjoittamiseen.

Sahti oli vuonna 2014 tärkeimpiä aiheita, koska kirjoitan tietokirjaa sahdista (useita artikkeleita sahti -kategoriassa). Näin tulee olemaan myös vuonna 2015. Kyse ei ole vain juomasta, vaan myös merkittävästä osasta suomalaista kulttuuriperintöä ja maailman suosituimman alkoholijuoman historiaa. Kirjan kirjoittaminen vie paljon aikaa blogikirjoittamiselta ja tämän vuoksi blogini päivitystahti tulee pysyymään tulevanakin vuonna verkkaisena.

2014 käytin paljon aikaa Facebookiin perehtymiseen ja maltainen -Facebook -sivujen merkitys promo- ja tiedotuskanavana tulee varmaankin kasvamaan. Noita sivujahan pääsee lukemaan kaikki ilman tunnuksiakin, vaikkakin käytännössä ihmiset jotka eivät ole Facebookissa näyttävät käyttävän hyvin vähän tätä mahdollisuutta. Perinteistä puskamarkkinointia tulen tekemään jatkossa myös.

Joitakin aivan uudenlaisia avauksia on kehitteillä, mutta en tiedä sanoa milloin ne realisoituvat. Sen verran kuitenkin voi sanoa, että jatkossakin Maltainen tulee olemaan  teeman ”olut ja siideri” -alla moneen suuntaan poukkoileva.

Advertisement