Olut ruokajuomana

Juon usein olutta, siideriä tai viiniä ruokajuomana. Toisinaan juon vettä, mutta aterian jälkeen huomaan lasin vajuneen hyvin vähän, eikä ruokakaan maistunut niin hyvältä. En viitsi aina miettiä ruokajuoman valintaa kovin tarkkaan, mutta varsinkin jos ruoka on huolella laitettua ja/tai vieraita on tulossa, noudatan alla olevia periaatteita. 

Vehnäolutta ja smörrebrödiä

Oluen valmistus muistuttaa paljolti ruoanlaittoa, ja siksipä oluet sopivat erinomaisesti ruokajuomaksi. Olutta pannaan suuresta raaka-ainevalikoimasta ja hyvin monen vahvuisena, joten jokaiselle ruokalajille löytyy varmasti sopiva olut. Olutmaailmasta löytyy myös yleispäteviä ruokajuomia, kuten pilsner, jotka toimivat lähes aina.

Maun voimakkuus on keskeisin ruokaoluen valintaan vaikuttava tekijä. Vaikka ruokaoluita löytyy joka lähtöön, monet pienpanimo-oluet ovat nykyään niin voimakkaita ja usein myös täyteläisiä, että ne ovat parhaimmillaan sellaisenaan ilman ruokaa. Toisinaan taas sellaisenaan vaisu olut voi olla hyvä ruokajuoma.

Ruokajuomasuositukset ovat toisinaan hyvin tarkkaan rajattuja, mutta oikeasti toimivia vaihtoehtoja on paljon. Samaan ruokaan saattaa sopia vaalea lager tai tumma ale.  Suositukset ovat siis enemmänkin yksittäisiä esimerkkejä kuin sääntöjä. Sitä paitsi, jokaisen makuaisti on hieman erilainen, geeniperimän ja makutottumusten vuoksi.

Viinillä on pitkä gastronomian perinne, ja ruokaan sopivan viiinin valinta koetaan usein hankalaksi. Myös olut ruokajuomana on vanha perinne, mutta ennen vanhaan olut on juotu lähinnä sitä olutta mitä on ollut tarjolla, sen kummemin asiaa pohtimatta.

Ruokaoluen valinta vaikuttaa siis olevan uudehko perinne. Nyt kun olutvalikoima on runsas, jopa monessa ruokaravintoloissakin, voimme siitä ottaa täyden ilon irti. Valinnalla ei kuitenkkaan tarvitse stressata. Mielestäni olut on viiniä helpompi ja tasaisempi ruokajuoma. Oluen valinta ei mene yhtä helposti pieleen, mutta toisaalta viinin kanssa ruoka-juoma parit muodostavat usein voimakkaampia efektejä – noin niinkuin keskimäärin – myös oluista löytyy hyvin erikoisia vaihtoehtoja, joilla makuruuvia voi vääntää.

Oluen ja viinin vastakkainasettelut ovat turhia, mutta näissä juomissa on oikeasti muutamia merkittäviä eroja ruokajuomaa ajatellen:

  • Tasapainoinen viini on jo itsessään riittävän hapan. Etikka voi tehdä viinistä yksipuolisen kitkerän happaman, mutta olut ei yleensä pahastu etikasta, ja happamuus saattaa jopa terävöittää oluen makua selkeämmäksi.
  • Viinin tanniinit voivat tehdä makukokemuksesta karvaan ja puisen. Oluen kanssa vastaavaa epäsuhtaa saattaa aiheuttaa humalan katkeruus. Vaikka tanniinit ja katkerot eivät ole kemiallisesti sama asia, ne käyttäytyvät ruokapöydässä hieman samaan tapaan, ja molempien kanssa kannattaa olla hieman varovainen.
  • Jos juoma on selvästi makeampi kuin ruoka, se latistaa ja peittää ruokaa. Makean jälkiruoan kanssa juomalta taas vaaditaan melkoisesti makeutta – juoma saisi vaikka olla hieman makeampi kuin ruoka.
  • Pippuriset ja tuliset ruoat kaventavat juoman makua. Juoman ei siis tarvitse olla erityisen monivivahteinen. Sekä viinin tanniinit että hapot voivat särähtää tulisuuden kanssa. Eipä haittasi, jos juoma on a sen verran mieto, että siitä voi nauttia suurempina kulauksina. Siksipä olut on usein viiniä parempi vaihtoehto tuliselle ruoalle, vaikka tuliselle ruoalle löytyy viinejäkin.

Tästä aiheesta voisi tarinoida paljonkin, mutta eiköhän tässä ollut jo filosofiaa sikseen. Jos aihe kiinnostaa laajemmalti, suosittelen näitä kirjoja:

Suviala, Ali (2016). Gastropub kotikeittiössä. readme.fi.
– Tämä on enemmäkin olutkeittokirja, mutta sisältää jonkin verran asiaa myös ruokaoluen valinnasta. Kattava osio oluiden ja juustojen yhdistämisestä.

Herz, Julia & Conley, Gwen (2015). Beer Pairing: The Essential Guide from the Pairing Pros. Voyageur Press.
– Vääntää amerikkalaisittain rautalangasta, mutta sisältää hienoja asiantuntijoiden mielipiteitä ja muutamia käteviä vinkkejä.

Schultz, Schuyler (2012).  Beer, Food, and Flavor. Skyhorse Publishing.
– Huolella tehty, amerikkalaisen kokin näkökulma oluen ja ruoan parittamiseen.

Jatkan tarinaa jossain vaiheessä hyviksi toteamistani olut-ruoka -pareista.

Advertisement

Kirjoita kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s