Siiderin valmistus

Siiderin valmistus kotioloissa ei ole vaikeaa: hankitaan omenamehua, laitetaan mehu käymään, ja pullotetaan käynyt mehu. Oman maun mukaisen siiderin valmistaminen vaatii jo hieman harrastuneisuutta, mutta alla olevilla ohjeilla sekin onnistuu.

omenapuussa4_web

Kuva: Mari Varonen

Seuraavat ohjeet perustuvat omakohtaiseen kokemukseen ja konsteihin, joiden olen havainnut toimivan, kun olen siideriä kotimaisista omenista vuodesta 2009 lähtien valmistanut. Suomalaisesta omenasta saa erinomaisen raikasta ja voimakkaan omenaista siideriä, mutta mielestäni siitä on turha yrittäää tehdä brittiläisen tai ranskalaisen kaltaista.

Olen kirjoittanut kahdet siideriohjeet. Seuraaviin ohjeisiin tiivistyy vain pettämättömän toimivat ja yksinkertaiset käytännöt:

Simppelit siideriohjeet

Alla olevissa ohjeissa taas valmistus kuvataan monisyisemmin, ja kerron enemmän erilaisia tapoja edetä vaiheesta toiseen:

Omenien hankinta
Mehustus
Hiivaus ja käyminen
Kypsytys
Viimeistely ja pullotus
Siiderikirjallisuus

Huomautus: Minulle siideri tarkoittaa käynyttä omenamehua. Valtaosa maailman kaupallisista siidereistä valmistetaan vedestä, omenamehutiivisteestä, sokerista, lisätyistä aromeista, happamuudensäätöaineista ja säilöntäaineista. Näissä ”siidereissä” mehupitoisuus voi olla alle 40 %. En sano noita juomia huonoksi, mutta usein niihin liitetty mielikuva aidosta omenajuomasta on harhaanjohtava. Osuvampi nimitys noille juomille olisi alcopop tai long drink.

Päivitys 8.8.2016: Siiderin valmistus on osoittaunut niin suosituksi aiheeksi, että tein aihepiirille suoremman linkin: maltainen.fi/siiderin-valmistus. Sivulle pääsee myös yläpalkin päämenusta. Sisältö on sama kuin aiemmin linkissä maltainen.fi/juomien-valmistus/siiderin-valmistus, joka poistuu vähitellen käytöstä.

Advertisement