Omenien hankinta

Vaikka perinteisissä siiderimaissa käytetäänkin usein siiderin valmistukseen jalostettuja omenalajikkeita, myös tavallisista suomalaisista lajikkeista saa erinomaista siideriä. Mehua saadaan yleensä 50-70 % omenien painosta, eli 20 litraan siideriä tarvitaan noin 30-40 kg omenia.

omenalaari_web

Siideriomenia valitessa omenan keskeiset ominaisuudet ovat sokeripitoisuus, happamuus ja tanniinit. Yhdessä lajikkeessa kaiken ei tarvitse olla kaikki tasapainossa, vaan tasapainoinen siideri saadaan usein omenalajikkeita sekoittamalla.

Omenan hapot tuovat siideriin ryhdin ja siiderinvalmistuksen kannalta hyvä omenamehu maistuu ainakin jonkin verran hapokkaalta. Jotkut suoraan syötäviksi tarkoitetut kesäomenalajikkeet ovat sen verran vähähappoisia että yksinään käytettyinä niistä tulee selkärangaton siideri. Toisaalta jotkut talviomenalajikkeet voivat tuottaa liioitellun viiltävän hapokkuuden. Molemmissa tapauksissa ongelman voi korjata lajikkeita sekoittamalla.

Omenamehun sokeripitoisuus on yleensä 10-15 % mehun painosta, mikä tekee valmiiseen siideriin yleensä 4-8 % alkoholia ilman lisättyä sokeria. Kokemukseni mukaan Keski-Suomen omenissa tyypillinen sokeripitoisuus on noin 10,5-11 %. Sokeripitoisuus kasvaa suhteessa auringonvalon intensiteettiin ja vuonna 2014 valoisan kesän seurauksen kotipihani talviomenissa sokeripitoisuus oli poikkeuksellisen korkea: 11,5-12 %.

Koska siiderintekijää kiinnostaa korkea sokeripitoisuus, omenoiden kannattaa antaa kypsyä mahdollisimman pitkään. Raaemmista omenista voi tulla enemmän mehua, mutta alhaisemmalla sokeripitoisuudella. Tosin pehmeämaltoiset kesäomenalajikkeet voivat olla hyvin kypsinä mehuasemille ongelmallisia puristaa. Ne soseutuvat helposti, jolloin mehu valuu huonosti siivilöiden läpi. Tämän vuoksi paikallinen mehuasemani Jyväskylässä suosittaa tuomaan kesäomenia puristettavaksi hieman raakoina.

Tanniinit ovat siiderin suuta kuivattava ja hieman katkera elementti. Tanniinit eivät ole ensimmäinen asia, josta aloittevan siiderintekijän kannattaa huolehtia. Harvoin siideri kaatuu siihen, että tanniineja olisi liikaa tai liian vähän.

Kun omenia alkaa tippumaan puusta, niitä täytyy alkaa keräämään. Niitä ei tarvitse kuitenkaan mehustaa heti, vaan niitä voi säilyttää viikon tai pari, riippuen hieman säilystylämpötilasta. Säilytyksessä omenien sokeripitoisuus voi nousta, mikä olisi toivottavaa. Jos omenat ovat likaisia, ne kannattaa pestä ennen mehustusta.

Omenien mehustus

Paluu Siiderin valmistus -sivulle

Kirjoita kommenttisi