Olutjuurekset

Kuten oluella maustetuissa ruuissa yleensäkin, oluessa haudutettujen juuresten maku elää veikeästi oluen mukaan. Olutvalinta vaikuttaa myös maun voimakkuuteen, ja minkä ruoan lisukkeeksi juurekset sopivat.

Lempeän maltaisen haudutusliemen saat tummasta lagerista tai märzenistä. Tuhdimpi lopputulos syntyy sahdista tai bockista, kokeile vaikka Ayingerin Celebratoria. Myös miedommin humaloitu porter käy, kuten Fuller’s Porter. Mielenkiintoista sivujuonnetta syntyy esimerkiksi savuoluesta tai Rekolan panimon Katajan kuiskeesta.

Olutjuurekset

Olutjuurekset neljälle hengelle:

0,8 kg juureksia (esim. lanttua, naurista, punajuurta, juuriselleriä, palsternakkaa, porkkanaa)
2 punasipulia
1 dl maltaista ja miedosti humaloitua olutta, kuten sahti, tummal lager tai bock
3 rkl hunajaa
1 tl suolaa
mustapippuria

Kuori juurekset ja sipulit. Lohko sipulit ja pilko juurekset arpakuution kokoisiksi paloiksi. Pyöräytä kaikki ainekset sekaisin voidellussa uunivuoassa. Hauduta juurekset pehmeiksi 170 asteisessa uunissa paistosta välillä sekoittaen. Valmista tulee yleensä 60–90 minuutissa. Tarvittaessa lisää ennen tarjoilua suolaa tai hunajaa, optimaalinen annostus vaihtelee hieman oluen ja juuresten mukaan.

Juuresten kylkiäiseksi suosittelen viskillä maustettua hapankermakastiketta.

Mainokset