Avainsanat

, , , , , , , ,

Tšekki tunnetaan suurten panimoiden tekemästä edullisesta ja laadukkaasta lagerista, mutta viime vuosina sinne on pesiytynyt myös pienpanimoita. Muutamassa vuodessa tšekkiläisten pienpanimoiden määrä on kasvanut lähes tyhjästä 70 panimoon.

finnex_oluet_web

Tšekkiläisessä pienpanimo-oluessa yhdistyy vuosisatainen oluenpanotaito uuteen kokeellisempaan ja voimakkaampaan makuun. Tšekit ovat tottuneet juomaan olutta suuria määriä ja hyvä juotavuus on tallella myös heidän pienpanimoidensa oluissa. Nämä vaikutelmat minulle jäivät, kun maistoin lokakuun Olut Expossa Helsingissä Pivovar Antošin, Permonin ja Two Talesin oluita Finnex Beerin osastolla.

Tšekkiläistä pienpanimo-olutta viedään hyvin vähän ulkomaille, mutta uunituore maahantuontiyritys Finnex Beer on ottanut asiakseen tuoda niitä Suomeen. Haastattelin lokakuussa Olut Expossa Finnex Beerin tuotevastaavaa Jussi Leveelahtea ja hänen tšekkiläistä liikekumppaniaan Vladimir Kastornoyta. Kyselin alkuun Jussilta yrityksen toiminta-ideasta, jonka jälkeen Vladimir kertoi tarkemmin Tšekin pienpanimoskenestä.

finnex_miehet_web

Vasemmalta oikealla Finnex Beerin Evgeny Fedorov, Jussi Leveelahti ja Vladimir Kastornoy. Kuva: Finnex Beer.

Jussi, kuinka kauan olette toimineet?

Firma on ollut parisen kuukautta (lokakuussa 2014) paperilla toiminnassa ja viitisen päivää ennen Olut Expoa saimme ensimmäiset oluet Suomeen.

Suuntaatteko pelkästään Suomen markkinoille?

Täysin. Ideana on tuoda hyviä tšekkiläisiä oluita suomeen.

Miksi kiinnoistuitte Suomen markkinoista? Näyttääkö tilanne hyvältä?

Suomessa on kasvava craft -oluen kulutus ja suuremmat panimot menettävät pikkuhiljaa markkinaosuuksiaan käsityönä tehdyille oluille. Tšekeissä ja suomessa on tällä hetkellä IPA-buumi ja hyviä tuotteita saa helposti toimitettua tänne.

Tuotteko olutta muualta kuin Tšekistä?

Tästä on ollut puhetta, mutta yksi asia kerrallaan.

Leviääkö oluenne ympäri Suomen?

Varmastikin, kysyntää on ollut ympäri Suomen.

Minkälaisia oluita tuotte Suomeen?

Aika pitkälle kaikenlaisia. Tällä hetkellä Tšekissä pienpanimot tuottavat enemmän amerikkalaistyylistä IPAa ja APAa, joten aika paljon niitä, mutta myös klassisempia tšekkiläisiä huippuoluita. Turha mitään bulkkitavaraa roudata.

Mitkä ovat myyntikanavat?

Ravintolat ovat tällä hetkellä ykköskohderyhmä ja perinteisten olutravintoloiden lisäksi myös ruokaravintolat. Loistava tšekkiläinen olut, mikäs sen kanssa olisi parempaa kuin ruoka ja hyvä seura.

Entäpäs ruokakaupat?

Tällä hetkellä meillä ei ole valikoimassa yhtään olutta, joka Suomen rajoittuneen lainsäädännön takia pääsisi ruokakauppoihin. Ruokakauppaoluitakin tulee jossakin vaiheessa.

Onko teillä valikoimassa muuta kuin olutta?

Pelkkää olutta, se on kantava idea tällä hetkellä.

Ja sitten Vladimir Kastornoyn haastattelu:

Kuinka paljon Tšekissä on pienpanimoita?

Tänä vuonna (2014) kesäkuussa meillä oli ensimmäinen Tšekin pienpanimoiden yhdistyksen tapaaminen (Craft Brewery Association), jossa oli 70 panimoa edustettuna. Pienpanimoiden määrä on siis kasvanut 3-4 vuoden aikana lähes nollasta seitsämäänkymmeneen ja määrä on kasvamassa.

Minkä tyylisiä oluita Tšekin pienpanimot tekevät?

Tšekin markkinoilla on tällä hetkellä paljon suurten panimoiden tekemiä lagereita, joihin ihmiset kaipaavat vaihtelua. Pienpanimoiden tapaamisessa joka toisella panimolla oli IPA mukanaan ja se on tyyli, josta jokainen haluaa tehdä parhaimman version. Tällä hetkellä monet mielenkiintoiset tyylit, kuten imperial stoutit ja saisonit ovat yleistymässä.

Onko oluissa joitakin tšekkiläisiä erityispiirteitä?

Kyllä. Tšekissä oluenpanolle on hyvä pohja, hyvä tietotaito, vuosisataiset perinteet sekä useita oppilaitoksia ja yliopistoja, joissa koulutetaan oluenpanijoita. Jokaisessa keskisuuressa tai suuressa kaupungissa on oma panimo.

Käytätte varmaan myös tšekkiläisiä raaka-aineita?

Kyllä, monet Finnex beerin valikoimassa olevat oluet on humaloitu pilsner  -tyyppisillä tšekkiläisillä humalia. Pienpanimot käyttävät myös tuontitavaraa kuten amarillo ja chinook -humalia tehdessään erikoisempia oluita.

Tekevätkö pienpanimot lagereita?

Kyllä, niitä on useitakin hyvin mielenkiintoisia. Esimerkiksi Two Tales -panimo tekee tavallisen vahvuista lageria, mutta tuplasti humaloituna.

Miten tšekkiläiset suhtautuvat uuteen pienpanimokulttuuriin?

Tšekissä olutvallankumousta hidastaa pienpanimo-oluen hinta verrattuna suurten panimoiden tuotteisiin. Meillä suurten panimoiden olut on halpaa ja ihmiset haluavat juoda olutta suuria määriä.  Ei ole vitsi, että meillä tuopillinen olutta voi olla halvempaa kuin tuopillinen vettä. Vallankumous on alkanut, mutta se ei kasva niin nopeasti kuin esimerkiksi USA:ssa tai Britanniassa.

Onko tämä kulttuuri keskittynyt suuriin kaupunkeihin?

Tällä hetkellä Tšekin pienpanimokulttuuri on keskittynyt Prahaan. Pienimmissä kaupungeissa ihmiset ovat hyvin tottuneita perinteisiin oluisiin, kun taas Prahassa on ihmisiä, jotka ovat valmiita kulttuurin muutokseen ja heillä on varaa pienpanimo-oluisiin.  Silti turistina Tšekeissä ei ole helppoa törmätä baariin, joka myy pienpanimo-olutta. Uusia pienpanimo-oluita myyviä baareja on kuitenkin perusteilla.

Viedäänkö tšekkiläisiä pienpanimo-oluita paljon ulkomaille?

Tšekkiläisiä pienpanimo-oluita viedään hyvin vähän ulkomaille. Finnex Beer on asiassa pioneeri ja tällä hetkellä tšekkiläistä pienpanimo-olutta viedään lähinnä Suomeen.

Kiitos Jussi ja Vladimir haastattelusta! Odotan innolla oluidenne rantautumista Jyväskylään.

Advertisement