Siideritietouden ja -valmistuksen kurssi 2014

Kurssi pidetään Jyväskylän kansalaisopistossa 23.9.-7.10.2014.

Kurssilla perehdymme aitoon siideriin eli omenamehusta käymisteitse valmistettuun alkoholijuomaan. Kurssi soveltuu sekä siiderin kotivalmistuksesta kiinnostuneelle, että vain siideritietämyksestä kiinnostuneelle.

Kävelevä siideritehdas matkalla kurssille

Kävelevä siideritehdas matkalla kurssille (kuva: Mari Varonen)

Siiderinvalmistus käydään läpi tekemällä kurssin aikana näytösmielessä pieni siiderierä. Uskon tämän valmistusnäytöksen olevan havainnollinen sekä siiderin kotivalmistuksen että siideritietämyksen kannalta.  Yksityiskohtaisemmat valmistusohjeet löytyvät tämän blogin Siiderin valmistus -sivuilta.

Siideritietämyksen osalta perehdymme siiderin luonteeseen, makukirjoon, markkinoihin ja keskeisiin siideriperinteisiin. Suomalainen siideri on kurssin keskeisiä teemoja. Kurssin aikana maistetaan noin 15 siideriä, joita varten jokainen kurssilainen saa kaksi maistelulasia. Kurssin laajuus on 20 oppituntia (yksi oppitunti on 45 minuuttia), joka jakautuu viidelle kokoontumiskerralle. Kurssin aikataulu on seuraava:

Tiistaina 23.9. teemana on omena ja omenamehu. Maistelemme omenia, mehustamme omenia ja laitamme mehun käymään. Tässä on teemaan liittyvä diaesitys: Omena ja omenamehu

Torstaina 25.9. perehdymme tarkemmin siiderin aromiin ja makuun sekä suomalaiseen siideriin. Tällä kerralla kurssilaisille jaetaan kaksi maistelulasia ja maistelemme suomalaisia siidereitä. Teemaan liittyvä diaesitys: Suomalainen siideri

Tiistaina 30.9. perehdymme siiderin käymiseen, kypsytykseen, viimeistelyyn ja pullotukseen. Maistelemme eri puolilta maailmaa tulevia siidereitä. Teemaan liittyvä diaesitys: Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus

Torstaina 2.10. käymme läpi keskeiset siideriperinteet. Maistelemme brittiläisiä ja ranskalaisia siidereitä. Teemaan liittyvä diaesitys: Siideriperinteet

Tiistaina 7.10 aiheena on siiderin sukulaiset sekä siideri ja ruoka. Maistelemme perryä (poirea) sekä siidereitä juustojen kera. Maistamme kurssin aikana tehtyä siideriä. Teemaan liittyvät diaesitykset: Siiderin sukulaiset ja Siideri ja ruoka

Lisätietoa siideristä ja siiderin valmistuksesta löytyy erityisesti seuraavista kirjoista:

Pete Brown & Bill Bradshaw: World’s Best Ciders, 2013.

Andrew Lea: Craft Cider Making, 2008.

Claude Jolicoeur: The New Cider Maker’s Handbook, 2013.

Ken Schramm: The Compleat Meadmaker, 2003. (kirja Siman valmistuksesta)

Kurssilla maistettavat kaupalliset siiderit ja perryt: 

Suomalaiset:
Saimaan Juomatehtaan Kuulas Luomuomena 4,7 % (K-Market Länsiväylä Jyväskylä)
Kaskein Marja SÖR Omenasiideri 5,5 % (Alko)

Ranskalaiset:
Duché de Longueville Cidre Brut (Alko)
Fournier Cidre Bio (Alko)
La Brique Cidre Bouché Brut (Alko)
Écusson Bretagne Pur Jus Brut (Alko)
Fournier Poiré (Alko)

Brittiläiset:
Gwynt y Ddraig Gold Medal Cider (Alko)
Westons Old Rosie Cloudy Cider (Alko)
Aspall Organic Suffolk Cyder (Alko)
Sheppy’s Dry Organic Cider (Alko)
Thatchers Single Variety Katy (Alko)
Henry Westons Vintage Perry 2013 (Alko)

Muut maat:
Carsons Crisp Armagh Cider 4,5 % (Irlanti, Citymarket Seppälästä Jyväskylästä)
Angry Orchard Traditional Dry Hard Cider (USA, Alkosta)

 

Advertisement

Kirjoita kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s