Maltainen sienikeitto

Tässä keitossa maltainen olut tuo syvyyttä jo muutenkin maukkaaseen metsäsienikeittoon. Tavoitteena on kevyt maltainen vivahde ja ruoka jota voi tarjota niillekin, jotka eivät olutta normaalisti juo. Itse maustan sienikeiton yleensä porterilla, mutta muunkinlaiset mallasvoittoiset oluet varmasti toimivat. Portereissa kannattaa suosia vähemmän katkeria vaihtoehtoja, kuten Huvila X-Porter tai Fuller’s London Porter. Ruokajuomaksi sopii tietysti sama olut kuin keittoonkin. Vahvennan usein maltaan ja kermaisen keiton liittoa lisäämällä keiton pinnalle paahdettua saaristolaisleipää. Porterin tilalle keittoon voi vaihtaa myös viskin.

maltainenkeitto_web

Maltainen sienikeitto neljälle hengelle:

litra tuoreita metsäsieniä tai vastaava määrä säilöttyjä metsäsieniä
1 sipuli
1 rkl voita
1 rkl osterikastiketta
4 rkl vehnäjauhoja
4 dl ruokakermaa
5 dl vettä
0,5 dl porteria (esim. Huvila X-Porter tai Fuller’s London Porter)
suolaa, pippuria
4 viipaletta saaristolaisleipää

Ryöppää sienet tarvittaessa. Jos käytät kuivattuja sieniä, joita ei tarvitse ryöpätä, turvota ne lämpimässä vedessä (ota vedestä 5 dl talteen keiton nesteeksi). Kiehauta vesi. Hienonna sienet ja sipuli. Freesaa sieniä miedolla lämmöllä, kunnes suurin kosteus on haihtunut. Lisää voi ja sipuli, kuullota pari minuuttia. Ripottele joukkoon vehnäjauho ja pyörittele tasaiseksi massaksi. Lisää vesi vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna kiehua 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kerma, suolaa, osterikastike ja mustapippuria, kiehauta. Ota pois liedeltä ja lisää porter. Tarkista maku.

Leikkaa saaristolaisleipä kuutioiksi ja paahda uunissa. Tarjoa leipäpalat keiton kanssa.

Pari vinkkiä: Jos oluen katkeruus puraisee keitossa liikaa, lisää keittoon vähän sokeria. Voit käyttää keittoon myös viskiä, jolloin annostukseksi riittää 0,3 dl.  Hyvinkin monenlainen viski tuntuu toimivan keitossa, mutta savuinen ja tervainen viski, kuten Talisker, tuo erityisen jännittävän vivahteen. Fino sherrykin maustaisi keiton varmasti hyvin.

Alunperin kehittelin tämän reseptin Tero Kallion ja Kimmo Sairan Kahvi-korvasienkeitosta, jonka resepti löytyy heidän mainiosta Petäjäisestä pestoon -kirjasta.

Kirjoita kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s