Avainsanat

, , , , , , , ,

Harvoin tapaa yhtä lämminhenkistä ihmistä kuin Parés Baltàn viinitilan vanha isäntä Joan Cusiné, joka esitteli viinitilaa Jyväskylän viiniklubille. Jotenkin tämän tilan ihmisten lämpö on siirtynyt viiniin ja tästä on tullut yksi suosikkiviinitiloista. Tämä on neljäs ja viimeinen blogitarinani Jyväskylän viiniklubin kesäkuun 2014 Penedèsin matkalta. Aiemmat blogimerkinnät käsittelivät cavaa, olutta Barcelonassa ja siideriä Barcelonassa.

paresbalta_web

Vietimme pitkän tovin viiniköynnösten äärellä ennen maisteluun siirtymistä. Joan kertoi meille biodynaamisen viljelyn periaatteista, joita tila noudattaa. Osa Joanin jutuista alkoivat hymyilyttää, kuten puheet planeettojen vaikutuksesta kasveihin. Biodynaamisuus on luomuviljelyn jyrkempi alalaji, jonka Arto Koskelo kiteyttää hyvin Lupa läikyttää -kirjassaan. Monet biodynaamisen viljelyn periaatteet kuullostavat terveeltä järjeltä, kuten lannan käyttö lannoitteena ja eläinten käyttö rikkaruohon syöjinä. Osaan periaatteista liittyy mystisiä uskomuksia, jotka särähtävät tieteellisen maailmankuvan omavan korvaan. Tosin biodynaamisuuteen liitetyn mystiikan määrä vaihtelee viinitiloittain, eikä pelkästä biodynaamisuus-leimasta voi vielä tehdä päätelmiä viljelijän puunhalaustaipumuksista.

Vaikka kaikkea Joanin filosofiasta en ostaisikaan, viinejä ostin, ja paljon. Jokin tilan touhussa tekee viineistä hyvin omalaatuisia, jopa virkeän poikkeavia, ja kaiken lisäksi laatu on korkea. Maistelussa eteemme kannettiin seitsämän maukasta viiniä, jotka olivat keskenään yllättävänkin erilaisia. Lisäksi tilalla näyttää olevan jatkuvasti jotakin uutta kehitteillä.

parsbalta_viinit_web

Väki hihkui jo ilosta ensimmäisen viinin kohdalla. Tilan uutuusvalkoviini Cosmic oli tehty pääosin paikallisesta Xarel.lo -rypäleestä pienellä Sauvignon Blanc lisäyksellä. Maussa oli greippiä ja hedelmäsalaattia ryhdikkäällä hapokkuudella. Tilan myymälässä vajaalla kympillä myytävänä pidimme tätä erinomaisena hyvän hinta-laatusuhteen käyttöviininä. Varmastikin hyvä salaatin ja vaalean kalan viini.

Suosikkini tilan viineistä oli Electio, taaskin Xarel.lo rypäleestä valmistettu valkoviini. Muihin matkalla vastaan tulleisiin Xarel.lo -viineihin verrattuna tämä oli yllättävän runsas ja kermainen, mutta silti kukkainen, hunajainen ja hapokas. Todella omalaatuinen viini, eikä oikein tule mieleen mitään vastaavaa. Punaviineistä vastaavalla tavalla omalaatuinen viini oli paikallisesta Garnatxa -rypäleestä valmistettu Hisenda Miret, jossa yhdistyivät erikoisella ja maukkaalla tavalla mehiläisvaha ja punaiset marjat pehmeillä tanniineilla. Sekä Electio että Hisenda Miret maksoivat tilan puodissa 20 euroa.

Tilan puodissa maistelimme vielä hienoa kukkeata ja keväiseltä koivulta tuoksuvaa oliiviöljyä, jota tarttui monen klubilaisen matkaan. Kierroksen päätteeksi Joan kyyditsi meidät ystävällisesti bussillaan Vilafranca del Penedèsiin, suoraan El Raco de la Calma -ravintolaan, jossa nautimme loisteliaan päivällisen, Parés Baltàn cavalla tietysti.

Mereneläviä El Raco de la Calma -ravintolassa.

Mereneläviä El Raco de la Calma -ravintolassa.

Parés Baltà sijaitsee Pacs del Penedèsissä, viitisenkymmentä kilometria Barcelonasta länteen. Tilalle pääsee kohtuullisen helposti julkisillakin kulkuneuvoilla Barcelonasta, ottamalla juna Barcelonasta Vilafranca del Penedèsiin (noin tunti), josta voi ottaa taksin Parés Baltàn tilalle (noin 6 km). Tilan lähellä on myös Torresin Pacs del Penedèsin Visitors Cente, joka massivisuudestaan huolimatta tai ehkä juuri siitä syystä on myös käymisen arvoinen paikka.

Arto Koskelon Viinipiru -blogista löytyy lisälukemiseksi kaksi mainiota tarinaa tilasta (Parés Baltà ja Gratavinum), joista jälkimmäisestä löytyy hauska kertomus miten Joanista tuli Suomen ystävä 60-luvulla.

Alkon vakiovalikoimasta löytyy Parés Baltàn Savia Viva -viinien sarja ja Parés Baltà Brut b -cava, jotka ovat edullisia korkean hinta-laatu -suhteen viinejä. Tilausvalikoimassa on muutama tilan viini lisää.

Advertisement