Kirjat

Olen osasyyllinen kahteen olutta käsittelevään kirjaan:

Rakkaudella pantua – Kotioluen uusi tuleminen (huhtikuu 2016)
Mika Laitinen, Maria Markus

Rakkaudella pantua -kansi

Jokainen voi olla oman oluensa seppä. Rakkaudella pantua kertoo rennolla otteella miten kotiolutta valmistetaan maltaasta, humalasta ja hiivasta ja vedestä. Kirjan luettuasi olueen saattaa päätyä myös Suomen luonnon antimia, kuten villiyrttejä, katajaa, koivua, kuusta ja leppää. Niillekin jotka eivät ole heti kotipanimoa perustamassa, kirja vastaa kauniin yksinkertaisesti moniin oluellisiin kysymyksiin kuten: mitä on mallas? Mitä eroa on pintahiivalla ja pohjahiivalla? Mikä olut sopii suklaan kanssa? Miten pale alesta tehdään kastike?

“Olisipa tämä kirja ollut käsillä silloin, kun ensimmäistä kertaa itse kotipanemista yritti.Sammeli Heikkinen, Vihreä Lanka

“Tämä on pitkään aikaan ensimmäinen suomeksi kirjoitettu HYVÄ kotiolutkirja.” Harri Metsäjoki, Reittausblogi

“Kirja on siis käytännönläheinen opas ja täyttää olutpornonkin tunnusmerkit, värikkäät kuvat ovat selkeitä ja houkuttelevia.” Ari Juntunen, Arde arvioi -blogi

Kuuntele myös kirjaan liittyvät haastattelut Radio Jyväskylässä ja Radio Kompassissa.

Sahti – Elävä muinaisolut (lokakuu 2015)
Mika Laitinen, Johannes Silvennoinen, Hannu Nikulainen

Sahti - Elävä muinaisolut

Sahti on esi-isiemme muinaista kotiolutta, jota suomalaiset ovat panneet jo ennen kuin oppivat kirjoittamaan. Tämä kansallisjuomamme on myös maailmanlaajuisesti harvinaisen hyvin nykypäivään säilynyt jäänne ajalta ennen teollista oluenvalmistusta. Sahti – elävä muinaisolut kuljettaa lukijansa olutmatkalle rautakaudelta nykyaikaan ja kertoo, mikä tekee sahdista ainutlaatuisen juoman. 

“Tekijäkolmikko lähestyy sahtia kaikista mahdollisista tulokulmista. Historia, maantiede, kansatiede, luonnontieteet, politiikka ja talous mäskätään ja keitetään yhteen käydäkseen sitten gastronomiaksi.” Sakari Nupponen, Helsingin uutiset

Lue ja kuuntele myös kirjaa käsittelevä Ylen juttu.

Muut kirjoitukset

Brewing Nordic on englanninkielinen oluttasivustoni, joka paneutuu muinaiseen ja uuteen  pohjoismaiseen olueen.

Sahdin kotivalmistusta käsittelevä artikkelini Sahti: A Well-preserved Ancient Craft ilmestyi Brew Your Own -lehden numerossa Jul/Aug 2014. Lehden irtonumeron voi ostaa täältä.

Vierailin Gastropub kotikeittiössä -kirjassa (marraskuu 2016), joka opastaa oluen ruoan yhdistämiseen keittiössä ja ruokapöydässä. Kirjasta löydät haastatteluni, kotipanimoni klassikko-oluen Tuhman nunnan reseptin sekä juttuni Miten kotiolutta pannaan.

Gastropub kotikeittiössä

Olen kirjoittanut myös pari juttua oluesta ja siideristä  Jyvässeudulla ilmestyvään Kottiin! -lehteen.

 

 

Mainokset