Kurssi pidetään Jyväskylän kansalaisopistossa syyskuun 2015 kahtena viikonloppuna 19.–20.9. ja 26.–27.9. Kursilla opetellaan valmistamaan siideriä kotimaisista omenista ja perehdytään maailman siiderikulttuureihin. kurssin kesto on 20 oppituntia (á 45 min). Kurssin sisältö ja diaesitykset:
la 19.9. Hyvä siiderin perustukset: diaesitys Omena, omenamehu ja käyminen. Maistamme omenia ja tutkimme miten omenan luonne vaikuttaa siiderin makuun. Laitamme siiderin näytösluonteisesti käymään.
su 20.9. Miten käyvä siideri saatetaan maaliin: diaesitys Siiderin käyminen, viimeistely ja pullotus. Suomalainen siideri (diaesitys päivitetty joiltakin osin vuodesta 2014). Tässä myös blogijuttuni suomalaisista siideristä. Vertaamme ranskalaista siideriä brittiläiseen. Siiderin makua ja tarjoilua käsittelevä diaesitys on lisätty alla olevaan Siideriperinteet -diaesitykseen.
la 26.9. Kertauksen vuoksi: pikaohjeet siiderinvalmistukseen sisältävät vain olennaisimmat ja helpoimmat valmistustavat. Siideriperinteet maailmalla (sama esitys kuin 2014). Maistamme englantilaisia ja ranskalaisia siidereitä. Tässä myös blogiin kirjoittamani matkakertomus Siiderillä Barcelonassa.
la 27.9. Diaesitykset Siiderin sukulaiset (päivitetty vuodesta 2015) ja Siideri ja ruoka (2014). Maistamme sameita brittisiidereitä ja kanadalaista jääsiideriä. Siiderin nettikaupat.
Kurssilla maistettavat kaupalliset siiderit:
Ranskalaiset:
Val de Rance Cidre de Bretagne Brut
Fournier Cidre Bio
La Brique Cidre Bouché Brut
Écusson Cuvée Spéciale Brut
Brittiläiset:
Gwynt y Ddraig Gold Medal Cider
Gwynt y Ddraig Farmhouse Cloudy Scrumpy
Westons Old Rosie Cloudy Cider
Aspall Organic Suffolk Cyder
Sheppy’s Dry Organic Cider
Thatchers Single Variety Katy
Henry Westons Vintage Cider 2014
Muut maat:
Kaskein Marja SÖR Omenasiideri 5,5 % (Suomi)
Neige Première 2012 (Kanada)