Avainsanat

, , ,

Ruokakokonaisuuksiin sovitetut viinipaketit ovat hyvissä ruokaravintoloissa vakiintunut käytäntö, mutta vastaavia olutpaketteja on harvoin tarjolla. Kun laaturavintola tarjoaa oluiden ympärille rakennetun täsmämenun, täytyy tarttua hetkeen. Tällainen hetki koitti, kun Ravintola Juuressa tarjoiltiin 19.2-1.3.2015 Maku Brewing -panimon kanssa yhteistyössä suunniteltua  Juuri oikea Maku -menua. Menu on valitettavasti päättynyt, mutta se on ehdottomasti dokumentoinnin arvoinen esimerkkinä modernista pitkälle viedystä oluen ja ruoan yhdistelmästä.

Menu tarjosi neljä ruokalajia ja neljä Maku Brewingin olutta 80 euron hintaan. Hinta osoittautui varsin kohtuulliseksi, sillä menu oli hyvin monipuolinen ja pieteetillä koostettu. Pakettiin kuului vielä välijuomana Juuren fenkolin ja sitruunan makuinen snapsi. Vastaavanlaatuisen menun viinipaketin keran nauttimiseen menisi kymppi pari enemmän.

juurimaku1_web

Annoksissa oli monia makuja, jotka sopivat yhteen sekä keskenään että kuhunkin annokseen valittuun olueen. Alkuun tarjottiin herkkutattia, punajuurta ja kuttugoudaa sekä juomana Maku Amber Alea. Tässä amber alessa pyöreä karamellisuus on hallitseva elementti sekä myös oluen lautasella olleeseen annokseen parittava piirre. Karamelli ryyditti mukavasti erityisesti tattia, jota annoksessa oli pyreenä sekä lastuina.

juurimaku2_web

Toisessa annoksessa pääosissa oli tartar-luomunauta, mänty ja tyrni sekä ruokajuomana Maku Golden Ale. Tässä tyrni liitti annoksen kiinteämmin golden alen sitruksiseen humalointiin ja toi terävää vastaapainoa pyöreämpiin makuihin.

Kahdessa ensimmäisessä ruokalajissa oluet olivat vahvuudeltaan vain 4,5 %, mutta niiden maun voimakkuus osui täysin yhteen ruokalajien voimakkuuteen. Mielessäni kävi, että hyvin monet nykytrendien mukaiset pienpanimo-oluet ovat liian voimakkaan makuisia ruokajuomaksi. Ne on tehty enemmänkin maisteltavaksi sellaisenaan.

juurimaku3_web

Pääruoan elementit olivat savuinen ja hiiltynyt taimen, fenkoli ja sinappi sekä ruokajuomana Maku Savu Porter. Sekä taimen että sen lisukkeet olivat todella maukkaita. Porter sopi hyvin makumaailmaan, mutta oli voimakkuudeltaan hieman ruokaa voimakkaampi ja sitä piti ottaa hyvin pieninä kulauksina, jotta ruoka ei olisi jäänyt oluen alle. Oikeastaan yllättävää, sillä tämä 5,9 prosenttinen porter ei ole maun voimakkuudeltaan erityisen tuhti pienpanimo-olueksi.

juurimaku4_web

Jälkiruokana tarjoiltiin mantelikakkua, hapankermasorbettia ja karviaisia, juomana Maku IPA. Tämä olut-ruoka -yhdistelmä ei ole tavanomainen, mutta ehkä se toimivuudessaan ja yllättävyydessään olin menun mieleenpainuvin. Mantelikakussa oli timjamia, mikä toi sen lähemmäksi IPAn hedelmäistä humalointia. Myös karviaiset sopivat hauskasti oluen humalaan ja karamelliin. Makea jälkiruoka sai IPAn maistumaan kuivemmalta, mutta ei häiritsevällä tavalla.

Menun oluet tarjottiin kolmasosalitran pulloissa. En valita, mutta annoksiin olisi riittänyt hyvinkin kaksi desia kutankin olutta. Tämä onkin yksi olutmenujen ongelma, koska harva ruokaravintola voi myydä useita eri oluita parin desin annoksina.

Tarjoilija kertoi menun olleen suosittu, joten jospa vastaavia menuja nähtäisiin jatkossa useammin. Vaikuttaa kuin sekä kiinnostus että tarjonta hienostuneempiin olut-ruoka -makupareihin olisi kasvamassa.

Advertisement