Avainsanat
Kävin kesäkuun alussa Barcelonassa ja tehtävälistan kärkipäässä oli sidra natural -siidereiden maistaminen. Espanjan sidra naturaleissa on samanlaista alkukantaista viehättävyyttä kuin sahdissa, molemmat juomat ovat hyvin omalaatuisia sekä maultaan että perinteeltään. Euroopassa sahti on oluen alkukantaisin edustaja ja siidereissä tämä kunnia on sidra naturalilla. Espanjan siideriseuduilla Asturiassa ja Baskimaassa tulee harvemmin käytyä, mutta onneksi Barcelonassa on useita Baskibaareja ja Asturialaisia ravintoloita. Ja samalla saa siiderin oheen myös hyvää Asturian tai Baskimaan ruokaa.
Barcelonassa valitsin siideribaariksi Sagardi Gòticin, baskibaarin tunnelmallisessa vanhan kaupungin Barri Gòtic -kaupunginosassa. Sagardin etu on hyvän ruoan, juoman ja sijainnin ohella joustavat aukioloajat. Paikka on auki aamupäivästä puoleenyöhön, kun taas moni muu Barcelonan siideribaari -tai ravintola on auki pelkästään iltaisin tai illan lisäksi pari tuntia iltapäivällä. Siideribaareissa on yleensä tarjolla vain yhtä siideriä ja Sagardi Gòticilla merkki oli Zapiain. Tämä 6 % sidra on ehkä hieman kevyempi ja helpompi lajinsa edustaja, mutta silti hyvin aito ja arvostettu. Ruokana Sagardilla oli baskien tapaksia, pintxoksia, joita olen hehkuttanut blogissani aiemminkin. Pintxokset kerättiin baskibaareille tyypilliseen tapaan omaan tahtiin baaritiskiltä ja maksettiin jälkeenpäin pintxosten coktailtikkujen lukumäärän mukaan. Pintxoksia oli noin 20 eri sorttia. Kaksi noin desin lasia sidraa ja kolme pintxosta maksoi vajaan kympin.
Sidra naturalit käytetään omenan luontaisilla villihiivoilla rutikuiviksi ja ne pullotetaan kokonaan tai lähes hiilidioksittomana. Hiilidioksidin puute korvataan näyttävällä tarjoilurituaalilla, jossa siideri kaadetaan korkealta lasiin, jolloin siideriin seikoittuva ilma saa juoman poreilemaan. Samalla siiderin terävä etikkainen hapokkuus taittuu. Pieni määrä etikkaisuutta kuuluu asiaan, kuten myös kirpeän hedelmäiset ja välillä tallimaisetkin vivahteet. Kaadon poreileva vaikutus kestää vain hetkisen, noin minuutin, joten siideriä kaadetaan pieninä ehkä vajaan desin annoksina, joka juodaan pois pikaisesti. Ja kun annos on siemaistu, kaadetaan taas lisää. Sidra natural on EU:n nimisuojan alainen (protected designation of origin) ja tarkkaan kontrolloitu juoma eivätkä kaikki Espanjan siiderit eivät ole sidra naturalia.
Suomessa olen nähnyt sidra naturalia myynnissä vain Inezissä Tampereella ja Black Doorissa Helsingissä. Gastropub Tuulensuussa Tampereella on ainakin ollut myynnissä hyvin erikoista ja monivivahteista Domaine Bordatton Txalapartaa Ranskan Baskimaalta, joka ei varsinaisesti ole sidra natural, mutta muistuttaa niitä hyvin läheisesti. Nämä kaksi ravintolaa ovat mielestäni Suomen parhaita paikkoja maistella siidereitä, etenkin jos on tarkoitus löytää erikoisempia pienten tuottajien siidereitä.
Barcelonassa on maisteltu monen montaa makua, mutta sidra natural jäi maistamatta. Seuraavalla kerralla sitten! Mitä muuten tykkäsit kaupaungista? Me rakastuimme siihen koko perhe pari kesää (?) sitten.
Barcelona on todella eloisa kaupunki, baarien ja ravintoloiden kirjo on aivan uskomaton! Ja siihen kun vielä lisää nähtävyydet ja läheiset Penedesin viinialueet niin ei ole ihme, että paikka on maailman suosituimpia kaupunkilomakohteita. Lupasin jo vaimolle, että seuraava yhteinen lomamatka on Barcelonaan.
Päivitysilmoitus: Cavan ytimessä | Maltainen
Kaixo!
Suosittelen lämpimästi matkaa suoraan Bilboon (esp. Bilbaoon). Ruoka ja juoma on mielestäni parempaa kuin muualla Espanjassa. Olen tietysti hieman puoleellinen sanomaan mitään, sillä tyttöystäväni on Baski. Baskimaassa tietääkseni kuitenkin on suhteessa enemmän Michelin-tähtiä, kuin muualla Espanjassa. Lufthansan lennot Helsingistä Frankfurtin kautta Bilboon ja takaisin liput maksavat noin 150 euroa tai jopa alle.
Tuon aina matkoiltani Biskajanlahdelle pullollisia paikallisia viinejä, Txakolinaa, vino jovenia tai sagardoa, eli siideriä.
Mikäli suunnittelet matkaa Baskimaahan voin mainita useita hyviä ruoka- ja juomapaikkoja. Donostia (San Sebastian) ja Lapurdi (Ranskanpuoleinen Baskimaa) ovat erinomaisia paikkoja myös.
Olen juuri tällä hetkellä Baskimaassa, ja eilen kävin syömässä Hondarribiassa (Fuenterrabia), Maurice Ravelin synnyinsijoilla, kylän nimeä kantavan pintxon, joka huuhdottiin alas mitä maittavimmalla siiderillä. Tajunnanräjäyttävä kokemus suorastaan.
Agur eta Euskal Herrian ongi etorria!
Hienoa saada infoa suoraan paikan päältä! Baskimaan matka on käynyt mielessä, jo herra Juanan Bilbaon haastatattelun perusteella.