Avainsanat

, ,

Espanja tunnetaan viineistään, mutta espanjalaiset juovat paljon myös olutta. Eikä suurissa kaupungeissa valikoimakaan ole enää pelkkää teollisuuslageria. Erityisesti Barcelonaan on syntynyt viiden vuoden sisään pienpanimo-olutta suosivia paikkoja, kuten olutkirjailija Pete Brown blogissaan mainitsee. Barcelonan läheinen Penedesin viinialue tuottaa yli 100 miljoonaa pulloa cava -kuohuviiniä vuodessa, joten cava on luonnollisesti kaupungin ykkösjuoma. Kaupungissa on kuitenkin totuttu hyvin monimuotoiseen, kokeilevaan ja uutta hakevaan ruokakulttuuriin, joten pienpanimo-olutkin on siellä kotonaan.

biercab_web

Kesäkuisella Barcelonan vierailullani ensimmäinen olutkohde oli BierCaB, ratebeer -sivustonkin kaupungin parhaaksi listaama olutravintola. Tämä ravintola on Barcelonan modernissa Eixamplen kaupunginosassa ja ravintola näyttää pelkistetyn nykyaikaiselta, jopa hieman skandinaavisella tavalla. Palvelu oli erittäin nohevaa, asiakas otettiin vastaan heti sisään saavuttuaan ja oluet tulivat asiantuntevasti ja tehokkaasti eteen. Hanaoluiden valikoima oli hyvin vakuuttava: kolmekymmentä hyvin valittua olutta eri puolilta maailmaa, joista paikallisia noin puolentusinaa. Valikoima oli hieman painottunut olutravintoloiden nykysuuntauksen mukaisesti tuhteihin makupommeihin, mutta mukana oli riittävästi myös helpommin juotavaa miedompaa olutta. Maistoin Navarralaisen Naparbier -panimon saisonia ja pilsneria ja molemmat olivat erittäin tyylinmukaisia ja maukkaita.

biercab_ruoka_web

Ruokalista oli yllättävän pitkä ja kirjava sisältäen esimerkiksi tapaksia, burgereita, sandwitchejä ja iberialaisia erikoisuuksia. Ehkäpä monimuotoisen ruokalistan oli ajateltu täydentävän monimuotoista olulistaa. Lautasellinen paikallisia kinkkuja ja makkaroita sopi täydellisesti pilsnerin kanssa, yksinkertaisen maukasta. Lyhyen visiitin perusteella kyseessä on todellakin yksi Euroopan parhaista olutravintoloista.

alehop_ulkoa_web

Toinen kohde oli Ale & Hop -ravintola viihtyisässä Bornin kaupunginosassa. Olin ovenkahvassa kiinni avautumishetkellä perjantaina puolenpäivän aikaan, mutta porukkaa ravintolaan alkoi valua verkkaiseen tahtiin vasta yhden jälkeen. Baaritiskillä seuraani liittyi voimakkaasti hampulta tuoksuva mies, joka paljastui vapaapäiväänsä viettäväksi tarjoilijaksi yhdestä Barcelonan arvostetuimmista olutravintoloista, La Cervetecasta. Mies mainitsi omiksi suosikkiolutravintoloikseen BierCaBin, Cervetecan ja Ale & Hopin. Myöhemmin seuraan liittyi myös Ale & Hopin omistaja Alberto, ajettuaan sisään keskittyneen näköisesti uutta varastosaldo-järjestelmää. Alberto on taustaltaan enemmän olutfriikki kuin ravintoloitsija, mutta on nostanut ravintolan kolmen toimintavuoden aikana yhdeksi Barcelonan mielenkiintoisimmista olutravintoloista.

alehop_taps_web

Ale & Hopissa oli 10 hanaolutta, joista puolet paikallisia. Lisäksi kattava valikoima erikoisiakin pullo-oluita ympäri maailman. Kaksi olutta tarjoiltiin real alena käsipumpusta, joista toinen oli englantilainen ja toinen paikallinen katalonialainen Ales Agullons Edgar. Edgar oli tyyliltään amerikkalainen pale ale ja ainakin tuona iltapäivänä selvästi paikan myydyin olut. Paikalliset oluet olivat täälläkin hyvin tehtyjä ja tyylipuhtaasti britannian ja USAn aleperinteeseen nojaavia: brown alea, pale alea ja double IPAa.

alehop_ruoka_web

Myös ruokakonsepti on hyvin erottuva: paikka keskittyy kasviruokaan ja tarjolla oli esimerkiksi kasvisburgereita, quesadilloja, dippejä ja juustoja, varsin mukavan näköistä sormiruokaa. Alberto itse kertoi syövänsä kasvispainotteisesti, mutta toisinaan myös lihaa. Hänen mukaansa ravintolassa tarjottavan lihan alkuperän ja tuotannon eettisyyden varmistaminen on sen verran työlästä, että hän päätti jättää lihan pois ruokalistalta.

Juuri kun olin lähdössä Cervetecaan, hampulta tuoksuva mies sanoi sen aukeavan vasta klo 18. Alberto suositteli minulle sen sijaan läheistä Mosquito -olutravintolaa, joka on yksi kaupungin kolmesta Alberton tuntemasta real ale -paikasta Cervetecan ja Ale & Hopin ohella. Mosquito täytti selvästi hyvän olutravintolan tunnusmerkit, mutta suosio näytti perustuvan enemmän aasialaiseen street food -vaikutteiseen ruokaan, listalla oli esimerkiksi dim sumeja ja noodeleita. Perjantai-iltapäivällä paikassa kuhisi ja ihmiset jonottivat päästäkseen syömään. Join Beer Cat Barcelona Blonden real alena, ihan kelpo amerikkalaisittain humaloitu golden ale.

rossesitorrades_web

Perjantaipäivän päätteeksi kävin hakemassa repullisen tuliaisia yhdestä kaupungin parhaista olutkaupoista, Rosses i Torradesista. Kaupassa on muutaman sadan oluen valikoima ja espanjalaiseen tyyliin siellä voi sekä ostaa että maistella juomia. Espanjalaisia pienpanimo-oluita oli noin nelisenkymmentä, joista valtaosa katalonialaisia. Täälläkin amerikkalaisittain humaloidun alen osuus pisti silmään.

Tämän pikaisen Barcelonan olutkierroksen perusteella espanjalaisten pienpanimo-oluiden laatu oli yllättävänkin hyvä. Hanaoluissa ei ollut laatuongelmia, eikä maun laatua yritetty korvata maun voimakkuudella. Monet oluet olivat amerikkalaisittain humaloituja, jotka tuntuvat nykyään maistuvan melko samanlaiselta riippumatta valmistusmaasta, etenkin jos oluet on tehty amerikkalaisten tarkkaan määritettyjen tyylikategorioiden mukaan. Hieman kärjistäen amerikkalaista pale alea tai IPAa voisi verrata ranskalaisiin perunoihin: molempia saa ympäri maailman ja yleensä jo etukäteen tietää mitä tuleman pitää. No, pitäähän Espanjaistenkin IPAnsa saada ja ekologisuuden sekä tuoreuden nimissä olut kannattaa tehdä lähellä asiakkaita. Ehkäpä Espanjan pienpanimoskenen kypsyessä markkinoille alkaa tulla persoonallisempia ja paikallisemman makuisia oluita. Löytyihän jo nytkin olutkaupasta paikallisessa viinitynnyrissä kypsytetty olut.

Jos Espanjan oluet eivät sinällään tarjoakaan paikallista eksotiikkaa, niin olut ja ruoka yhdessä sen tekevät. Aloin jo pohtimaan voikohan tässä kaupungissa ollenkaan pitää olutravintolaa ilman hyvää ruokaa. Ainakin käymistäni kolmesta olutravintolasta löytyi hyvin gastronominen ja persoonallinen ruokalista.

Ja lopuksi neuvo Barcelonan ravintolakierrosta suunnitteleville: Barcelonassa ravintoloiden aukeamisaikojen kanssa saa olla tarkkana. Monet ruokaa tarjoavat ravintolat aukeavat vasta klo 17 tai 18. Osa näistä on lisäksi auki iltapäivällä, esimerkiksi klo 13-16. Jotkut ravintolat taas ovat auki puolesta päivästä eteenpäin, varsinkin loppuviikkoa kohti.

Advertisement