Avainsanat
Siideripohjainen glögi on suosittua talvijuomaa erityisesti Britanniassa, jossa juoma tunnetaan nimellä mulled cider. Monella brittipubilla ja brittiläisellä julkkiskokilla on oma reseptinsä, nyt myös minulla.
Siideriglögien resepteissä on yleensäkin suuria eroja ja vaihtoehtoja varsinkin maustamisen suhteen on paljon. Oma reseptini nojaa pitkälti Spice Hunting -sivuston kirjoitukseen, joka sopii täydellisesti omaan filosofiaani.
Maustesekoistuksena käytän kanelia, tähtianista, korianteria ja neilikkaa, jotka paahdan ensin aasialaiseen tapaan kattilassa. Mausteiden paahtaminen nostaa niistä esiin toisenlaisia piirteitä ja tuo hienostuneen paahtuneen vivahteen. Lopputulos on itämaisen parfyyminen ja hieman piparimainen aromi, mutta eroaa kuitenkin selvästi perinteisestä kaneli-neilikka -vetoisesta glögistä. Mausteet paahdetaan ja lisätään glögiin kokonaisina. Hyviä vinkkejä mausteiden paahtamiseen löytyy Serious Eats -sivustolta.
Käytän glögiin omaa siideriäni, koska sitä on siunaantunut runsaasti kellariin. Kaupallisista siidereistä suosittelen jotakin runsaan omenaista ja laadukasta siideriä edullisemmasta päästä. Siiderit, joissa käymisaromit ovat hillityt toimivat lämmitettynä paremmin. Vältä esimerkiksi tallin tuoksuisia siidereitä Fournier tai La Brique, vaikka ne kylmänä ovatkin erittäin maukkaita. Alkon valikoimasta näillä kriteereillä ensimmäisenä tulevat vastaan ranskalaiset 0,75 l pullot, kuten Écusson Cuvée Spéciale Brut ja Duché de Longueville Cidre Brut. Vaihtelua saa myös käyttämällä suodattamatonta sameaa siideriä, kuten Gwynt y Ddraigin Farmhouse Cloudy Scrumpyä tai Westonsin Old Rosieta Alkon valikoimasta. Ruokakaupoista kelpuuttaisin tähän hommaan esimerkiksi Old Rascalin, Stowford pressin tai Magnersin.
Lisään glögiin pienen määrän jotakin omenan kanssa yhteensopivaa tislettä, kuten calvadosta, brandyä tai rommia. Tarkoitus on tuoda aromeja korostava taustavivahde ja hommassa on oltava tarkkana, ettei viina peitä siiderin makua. Yllättävän pieni määrä riittää ja glögi toimii ilman tätä viritystäkin.
Sitten varsinaiseen reseptiin:
1 litra siideriä
1 kanelitanko
1 tähtianis
1 tl korianterinsiemeniä
3 neilikkaa
1 rkl calvadosta, brandyä tai rommia
tummaa sokeria (esim. muscovadoa) tarpeen mukaan
Paahda korianterinsiemeniä ja neilikoita miedolla lämmöllä kattilan pohjalla parin minuutin ajan sekoittaen, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja tuoksu leviää huoneistoon. Pysäytä paahtuminen kaatamalla korianteri ja neilikat kattilasta sivuun. Paahda vuorostaan kanelintankoa ja tähtianista kattilassa muutama minuutti keskilämmöllä sekoittaen. Kaada kaneli ja tähtianis sivuun ja anna kattilan jäähtyä hieman. Kaada siideri ja mausteet kattilaan ja lämmitä 70-75 C. Anna keitoksen hautua puolesta tunnista tuntiin alle 75 C. Alkoholi kiehuu 78 asteessa, joten varo sitä, jos et halua alkoholitonta glögia. Juuri ennen tarjoilua lisää kattilaan ruokalusikallinen calvadosta, brandyä tai rommia ja tummaa sokeria maun mukaan ruokalusikka kerrallaan. Siivilöi mausteet pois. Vinkki: siivilöintiä ei tarvita, jos mausteet laittaa myös puuvillapussiin.
Siideriglögiin voi törmätä myös suomalaisissa ravintoloissa. Ainakin Harry’s -olutravintola Jyväskylässä valmistaa maukasta ja suosittua real cider -pohjaista glögiä talon salaisella reseptillä.
Päivitys 10.12.2014: Lisäsin kommentin siiderin valinnasta ja käymisaromeista.
siideriglögin ohje vaikuttaa niin herkulliselta,että sitä pitää kokeilla jo ennen joulua
Kannattaa jo tuoksun takia ainakin mausteita paahtaa kattilassa.