Avainsanat

, , , , ,

Avasin uuden Koulutus -sivun blogissani ja siihen löytyy nyt linkki blogini yläpalkista. Ensimmäisenä sisältönä siellä on materiaalia Siideritietouden ja -valmistuksen kurssille, jota opetan Jyväskylän kansalaisopistossa syys-lokakuussa 2014. Laitan kurssin edetessä sivulle esimerkiksi diaesityksiä. Jatkossa Koulutus -sivulle ilmestynee myös muuta erityisesti olueen ja siideriin liityvää koulutusmateriaalia. Materiaalit ovat muidenkin kuin kurssilaisten käytössä Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Mies, omenat ja siiderinvalmistusvälineet matkalla kurssille

Mies, omenat ja siiderinvalmistusvälineet matkalla kurssille

Minulla ei ole pedagogista koulutusta, mutta siiderikurssia varten olen joutunut innovoimaan ja pohtimaan miten teoria, käytäntö, kokemus ja mielipiteet kiedotaan opiskelijan kannalta mielekkääksi paketiksi. Pidän tätä kurssia ensimmäistä kertaa ja sen sisältö on kasattu lähes nollasta ilman esikuvia. Siiderinvalmistus käydään läpi tekemällä kurssin aikana luokkahuoneessa näytösmielessä pieni siiderierä. Uskon tämän valmistusnäytöksen olevan havainnollinen sekä siiderin kotivalmistuksen, että siideritietämyksen kannalta.  Menetelmä on työläs, mutta ehkäpä antoisampi kuin pelkkä kuivaharjoittelu.

Oluen, siiderin ja viinin koulutuksessa minua motivoi useampikin seikka. Ensinnäkin, tietämys alkoholijuomista lisää makunautintoa ja opettaa kunnioittamaan jaloja juomia. Mielestäni tämä edistää alkoholin kohtuukäyttöä.

Toiseksi, oluen, siiderin ja viinin kotivalmistus on antoisa harrastus, mutta jonka maine on vieläkin rempallaan 90-luvun kotiviinibuumista. Jos ette ole vielä nähneet YLEn Elävän arkiston videota 1990-luvulta miehestä, joka väittää käyttävänsä kotiviinin tekoon 200 kg sokeria vuodessa, niin katsokaa ja tiedätte mistä puhun. Sivuhuomautuksena: jos oletetaan, että videolla esiintyvän miehen mainitsemasta 200 kg sokerimäärästä 50 kg käytettiin viinin makeutukseen ja 150 kg käymiseen, niin tuosta 150 sokerikilosta saadaan noin 500 kossupulloa vastaava alkoholimäärä. 90-luvulla valmistettiin varmasti hyvääkin juomaa ja varmaan vieläkin jotkut valmistavat juomia halvaksi päihteeksi, mutta tänä päivänä kaikilla tuntemillani oluen, siiderin ja viinin kotivalmistajilla juoman maku ja laatu on ensisijaista. Kotioloissa on mahdollista tehdä laadultaan parhaita kaupallisia esimerkkejä vastaavia juomia.

Advertisement