Avainsanat

, ,

Sori Brewing aloitti oluiden kypsyttämisen tammitynnyreissä vuonna 2016, ja jo kypsytyksen ensimmäiset hedelmät ovat erittäin maukkaita. Kun katsoo mitä Sorin varastossa muhii, voi panimolta odottaa jatkossa Euroopan parhaita tynnyrikypsytettyjä (barrel aged) oluita. Tapasin Sorin Tallinnan panimolla helmikuussa 2017 panimon toisen perustajan Heikki Uotilan, ja kerron nyt tynnyrikypsytyksestä tarkemmin. 

Heikki Uotila Sori Brewingin tammitynnyrit

Sori Brewingin perustajajäsen Heikki Uotila panimon tynnyrivarastossa. Helmikuussa 2017 panimolla oli noin 120 tammitynnyriä, joista 85 oli jo täytetty oluella. 

Sori Brewing on hyvin kansainvälinen panimo. Perustajat Heikki Uotila ja Pyry Hurula ovat Suomesta, panimo on Tallinnassa, vaikutteet tulevat erityisesti USAsta ja henkilökuntaa eri puolilta maailmaa. Panimo tekee aktiviisesti yhteistyöoluita jokaisessa ilmansuunnassa. Panimon päämarkkinat näyttävät olevan humalavoittoisissa oluissa, ja tynnyrikypsytys on enemmänkin mielenkiintoinen sivujuonne. Panimo kuitenkin panostaa tammitynnyreihin mittavasti, eikä Pohjois-Euroopassa ole montaa panimoa joilta löytyisi vastaavaa tynnyrireserviä. 

Sori Brewing panimolaisteisto

Sori Brewingin 1500 litran keittolaitteisto on peräisin Suomesta Teerenpeliltä.

Oluiden tynnyrikypsytykseen hankitaan yleensä käytettyjä tynnyreitä, jolloin maltaan kylkeen tartuu tynnyreissä aiemmin olleen juoman aromeja. Sorin tynnyreissä on ollut esimerkiksi viskiä, konjakkia, rommia ja punaviiniä. Kypsytyksen aikana tynnyrit hengittävät, mikä virittää oluisiin tyylikkäästi ikääntyneitä piirteitä, viinin tapaan.  Heikki mukaan tyypillinen kypsytysaika on 9-12 kuukautta, hieman tynnyristä riippuen.

Kun tynnyreitä on riittävästi, pullotus voidaan tehdä usean tynnyrin sekoitteesta, eikä homma ole enää yhden tynnyrin kehittymisen armoilla. Tässä vaiheessa kypsytyksestä ja sekoittamista tulee työkalu, jolla voidaan tehdä taidetta. Lokakuussa 2017 panimolla oli toistasataa tammitynnyriä, ja sata tynnyriä oli tulossa. Osa tynnyreistä käytetään vain kerran, ja osa pariin kertaan, joten tynnyreitä pitää hankkia koko ajan lisää tuotannon ylläpitämiseksi. Panimon mukaan nämä Barrel Aged oluet leviävät niin tehokkaasti maailman markkinoille, että panimo voi tehdä niitä niin paljon kuin ehtii. Jatkossa tynnyreiden määrä voi siis vielä kasvaa sadoilla. 

Kypsymisen tarkkailu ja sekoitteen ideoiminen ovat ratkaiseva osa prosessia.  Kun olutta laitetaan tynnyriin, ei etukäteen tiedetä milloin tynnyri on valmis, ja millaisella sekoitteella saavutetaan taivaallinen tasapaino. Sekaan voi laittaa myös tuoretta olutta, mikä tuo hommaan oman lisänsä – sekoittamalla ja kypsyttämällä voi siis tehdä olutta, johon ei millään saa yhdestä erästä. Sorilla sekoitus hiotaan panimon porukalla maistellen, mutta lopullisen päätoksen tekevät Heikki ja Pyry.

Sori Brewing toinen perustajajäsen, Heikki Uotila

Heikki kertoi, että hän ei enää häslää keittohuoneen puolella sekoittamassa oluenpanon ammattilaisten pakkaa. Tynnyrivarastossa hän kuitenkin touhuaa mielellään.

Lokakuuhun 2017 mennessä olen maistanut Sorilta kahta tynnyrikypsytettyä olutta: Laudatur XVI ja Conca d’Oro. Molemmat ovat tuhteja noin 11 % tumman paahteisia oluita. Vahvuudestaan huolimatta molemmissa vältetään tynnyrikypsytetyille oluille tyypillinen ongelma: yliampuva puumaisuus ja viinaisuus, joista seuraa huono juotavuus.  Kieltämättä nämä ovat kuin viskin tapaan hitaasti naukkailtavia oluita, jotka ovat parhaimmillaan viehättävän seuran kanssa jaettuna. Näitä oluita voisi olla myös hauska kokeilla pihvin tai grillatun lihan parina, punaviinin asemasta.

Omaperäisyydessään punaviinitynnyreissä kypsytetty Conca d’Oro on mielenkiintoinen sekä tarinaltaan että maultaan. Tynnyrit on saatu Candiallen viinitilalta, Conca d’Oron Chianti-alueelta Italiasta. Tilan viinitekijänä toimii arvostettu suomalainen viinimies Jarkko Peränen. Heikki vieraili viinitilalla, ja kertoi vaikuttuneensa tilan intohimoisesta ja korkeaan laatuun tähtäävästä asenteesta. Ilman henkilökohtaisia kontakteja äärimmäisen perinteiseltä ja maineikkaalta viinialueelta ei luultavasti edes saisi käytettyjä tynnyreitä.

Sorin Conca d’Orossa tammi käy päälle hellästi ja puolukkainen punaviini sekoittuu maukkaasti suklaisen imperial stoutin kanssa. Oluen makeus ja katkeruus painivat leikkisästi viinin tanniinien kanssa. Alkumetreillä tulee selväksi, että kyseessä ei ole huomattavasti tavanomaisempi viskitynnyrikypsytys. Punaviini ja olut eivät ole ilmeisin makupari, mutta silti homma toimii.

Sorin tynnyrikypsytettyjä oluita voi maistella esimerkiksi Sori Taproomissa Helsingissä. Laudatur XVI on myynnissä Alkon verkkokaupassa ja ulkomaisista verkkokaupoista  Beergium toimittaa Sorin oluita Suomeen. Sorin oluita löytyy myös hyvin Tallinnan olutkaupoista ja ravintoloista.

Erinomainen tilaisuus maistella Sorin tynnyrikypsytyksiä on myös tuleva OlutExpo 27.-29.10.2017, jossa saa ensi-iltansa uusin tynnyrikypsytys Parato 2017 Wee Heavy kahtena eri versiona (port-viini- ja viskitynnyri).

Sori Brewing ja tynnyrin korjausvälineet

Tynnyrikypsytykseen kuuluu tynnyreiden valvonta ja vuotavien tynnyreiden paikkailu. Yksinkertaisia puusepän taitoja tarvitaan.

 

Advertisement