Avainsanat

, , ,

Kööpenhaminan olutfestivaaleilla Kim Bille Christensen myi minulle desin maisteluannoksen tekemäänsä maukasta kotiolutta, blond bockia. Kun kysyin oliko kotioluen saaminen myyntiin festivaaleille hankalaa, Kim vastasi ”ei ollenkaan, kannoin vain tynnyrin tänne ja kytkin hanaan”. Tanskassakaan kotioluen kaupallinen myynti ei ole tavanomaista, mutta näillä festivaaleilla käytössä oli erikoisjärjestely, jossa kotioluen myynnistä ei makseta veroja. Myyntitulot tilitettiin festivaalien taustaorganisaatiolle, Danske Ølentusiaster -järjestölle. Vertailun vuoksi: vuoden 2016 Helsinki Beer Festivalilla kotioluenpanijat valmistivat näytösluonteisesti olutvierrettä, mutta säädösten mukaan vierteeseen ei saanut lisätä hiivaa.

Olutta myytiin festivaalien kotioluenpanijoiden tiskillä, jossa olutta ja tietoa tarjosivat vuorotellen eri kotiolutklubit. Myynnissä oli kerrallaan kymmenkunta eri olutta. Tyyliltään ja laadultaan ne vastasivat hyvin festivaalien kaupallista pienpanimo-olutta.

Kotiolutta Kööpenhaminan olutfestivaaleilla

Kim Bille Christensen myymässä kotioluttaan Kööpenhaminan olutfestivaaleilla.

Kyselin Kimiltä miten kotioluen laita on Tanskassa. Maassa kotioluen panijoille ei ole yhtä kansallista järjestöä, vaan pienempiä kotiolutklubeja, kuten Herlev Håndbryggerlaug, jossa Kim toimii puheenjohtajana. Tämän vuoksi kotiolutharrastajien määrää on vaikea arvioida, mutta tiskillä tapaamani toimijat arvelivat harrastajia olevan vähintään kolme tuhatta. Kotioluttarvikkeita myyviä liikkeitä Tanskassa on vähintään 15, joista Kööpenhaminassa ainakin viisi.

Festivaaliviikonlopun ohjelmanumerona oli Tanskan kansallisen kotiolutkilpailun voittajien julistaminen. Kilpailussa oli noin 200 olutta, 64 eri oluttyyliin luokiteltuna. Käytössä oli tanskalaisten oma hieman USA:n Beer Judge Certification Program -tyylinen luokittelu ja kuten USA:ssakin tuomareiksi pääsivät vain koulutuksen suorittaneet.

Tanskan kotiolutmestarit edustavat maataan Skandinavian mestaruuskilpailuissa. Toivottavasti kilpailu muuttuu jatkossa Pohjoimaiden kotiolutmestaruudeksi, jossa Suomikin on edustettuna. Olutliitto on nyt aktivoimassa Suomen kotiolutpiirejä, joten parannusta asiaan voi hyvinkin olla luvassa.

Tällaista tekemisen meininkiä näkisin mieluusti Suomessakin. Jos saamme nostettua kotiolutharrastuksen Suomessa Tanskan tasolle, olen hyvin tyytyväinen.

Kööpenhaminan olutfestivaalit 2016

Kööpenhaminan olutfestivaalit järjestettiin toukokuussa 2016 tyylikkäässä steampunk -henkisessä tehdashallissa. Festivaalit ovat erinomainen tilaisuus tutustua nimenomaan tanskalaiseen olueen.

thistedmaistiaiset_web

Tätäkään tuskin tullaan näkemään ihan lähiaikoina Suomen olutfestareilla. Järjestysmies tarjosi ilmaisia olutmaistiaisia Kööpenhaminan olutfestivaalien sisäänkäynnillä.

Advertisement