Avainsanat

,

Maailma on täynnä hyviä viskejä ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Ainakin itse koen tarvitsevani opasta viskien maailmaan, ja Jarkko Nikkasta parempaa opasta on vaikea kuvitella. Sain kustantajalta arvostelukappaleen miehen lokakuussa 2015 ilmestyneestä teoksesta Suuri viskikirja – Intohimona viski, ja haastattelin myös tätä viskiä ammatikseen esittelevää ja myyvää herraa Olut Expossa.

Suuri viskikirja

Kirja on järkälemäinen: sivuja yli 500 ja painoa 2,3 kg. Suuri sivumäärä näkyy ilmavuutena, ja tekstiä on annettu tulla sanoja pihtaamatta. Asioita on avattu monelta kantilta, ja kirjassa on esimerkiksi pitkiä syvällisiä henkilökuvia viskin ystävistä ja ammattilaisista. Kirjan pihvi on maantieteellisesti luokitellut valmistajat ja viskit, joita kirjassa on arvioitu yli 700. Suomestakin löytyy nykyään puolentusinaa viskitislaamoa, jotka on esitelty kattavasti.

Myös maistelutekniikat, juoman säilytys, erot erilaisissa pullotteissa ja viskidrinkit käydään kattavasti läpi. Esimerkiksi hicks, eli veden ja viskin yhdistäminen suussa, oli minulle uusi ja avartava tapa nauttia viskistä. Kirjassa on myös mielenkiintoisia viskin kemiaa avaavia katkelmia, joita tosin voisi jalostaa pidemmälle kansantajuisemmin tiedettä popularisoiden.

Enää viskistä kirjoitettaessa ei tyydytä pelkästään kertomaan tislaamoista ja niiden tuotteista, kuten viitisentoista vuotta sitten Michael Jacksonin ja Jim Murrayn viskikirjoissa, jotka sinänsä ovat klassikkoja.

Jarkko on kirjottanut useammankin viskikirjan ja kysymykseen onko Suuri viskikirja kuitenkin hänelle pääteos Jarkko vastasi seuraavaa: ”Kyllä kokisin niin, tämä oli hyvin henkilökohtainen teos. Avasin siinä aika paljon omaa itseäni ja se oli raskaskin prosessi päästää kaikki pihalle. Mulle viskit eivät sinänsä ole juoma tai en määrittele niitä nautintoaineiksi, vaan laitan viskin ja itseni väliin yhtäläisyysmerkin, viski olen minä ja minä olen viski.” 

Henkilökohtaisuus tulee esille erityisesti persoonallisissa makuarvioissa, joita lukiessa voi kuvitella Jarkko haastelemassa juomista vieressä.

Vaikka kirja näyttääkin elämäntyöltä, Jarkko vakuuttaa, että lisää kirjoja on luvassa: ”Kyllä tavaraa riittää. Viskimaailma elää ja kehittyy koko ajan. Uusia tuotteita lanseerataan ja tislaamoita syntyy koko ajan lisää. Kirjotettavaa kyllä tulee piisaamaan. ” Jarkolta ilmestyi juuri myös Arto Koskelon ja Santtu Korpisen kanssa kolmen juomakirjoittajan vuoropuhelusta syntynyt teos  Olut, Viini, Viski.

Kirjan lisäksi suosittelen tapaamaan tämän miehen ja kokemään hänen innostuksensa käytännössä. Jarkko vetää viskimaisteluja lähemmäs sata vuodessa. Juttelimme Olut Expossa Jarkon kanssa mallasjuomista yleisemminkin ja palaan aiheeseen vielä jatkossa.

Jarkko Nikkanen

Nikkanen elementissään, esittelemässä ja myymässä viskiä.

Advertisement