Avainsanat

, , , ,

Kesässä on hetkiä, joissa täsmäolut virittää suven huippuunsa.

Ruohonleikkuuolut

Saunaolut

Jos suomalaiset eivät olisi olutkansaa, olisivatko he niin kovia saunomaan. En usko. Optimaalisesta saunaoluesta voidaan sanailla loputtomiin, mutta minulle se on kuivahko ja raikas pils, vaikkapa Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Luomu Pils.

Ruohonleikkuuolut

Vaikka leikkaisikin yksin oman nurmikkonsa, ruohonleikkuussa on jotenkin talkoiden maku. Talkootyöstä kuuluu kuohuva palkka, muuten hanskat jäävät seuraavalla kerralla naulaan. Täydellinen ruohonleikkuuolut on virkistävä, ravitseva, kylmä ja suhteellisen mieto. Nämä ehdot toteuttaa mainiosti saksalainen vehnäolut kuten Maisels Weisse. Sen voi kuumana kesäpäivänä kietaista melkoisen kylmänä maun siitä lässähtämättä. Rutikuiva saison on toinen vastaleikatun ruohon tuoksuun erinomaisesti rimmaava juoma. 

Tummat oluet

Älä anna mustan värin hämätä, sillä kuiva ja mieto stout kuuluu kesään siinä missä vaaleakin olut. Se sopii grilliruokiin, ja pinttyneestä uskomuksesta huolimatta, kuiva stout on oikeasti kevyt ja hyvin janon sammuttava juoma. Kesän lämpö ei latista stoutia helposti ja se on superlatiivia olosuhteisiin, joissa juoman viileyttä on vaikea taata.

Tölkit

Tölkit ovat käteviä rannalla ja veneessä. Viime vuosina hieman isomman kokoluokan kotimaiset pienpanimot ovat panostaneet tölkkeihin ja hyviä vaihtoehtoja alkaa olla marketeissa runsaasti. Nostetaan joukosta vaikkapa Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Golden Ale ja Nokian Panimon Elowehnä.

Advertisement