Avainsanat

, , , , , ,

Juomien lisäksi kehittelen keittiössäni ruokia, joita kyläilemässä olevat ystäväni joutuvat tai pääsevät testaamaan. Aloitan nyt näiden ruokien dokumentoinnin ajankohtaisella raparperichutneyn reseptillä. Chutney on erinomainen konsti säilöä hedelmiä tai kasviksia. Raparperin sijasta tässä reseptissä voi käyttää muitakin kauden raaka-aineita, esimerkiksi omena toimii hyvin ja punajuurta haluaisin kokeilla.Tässä chutneyssä on syvä pikantti maku ja se sopii esimerkiksi grilliruokien lisukkeeksi ja juustolautasen tai kylmän lihalautasen oheen. Viineille chutneyn etikkaisuus ja mausteisuus ovat varmaankin liikaa, mutta siemaisepas chutneyn kanssa tuhdimpaa olutta kuten weizenbockia, sahtia tai barley wineä, niin avot!

chutney_kattila_web

Resepteistä parhaimmat, kuten tämä chutney, päätyvät Maltainen-blogin Ruoka -sivulle, johon on linkki etusivun yläpalkissa. Nämä reseptien klassikot ovat yleensä kokemuksen kautta hioutuneita, mutta muokkaan niitä aina kun ilmenee jotakin parannettavaa joko itse reseptissä tai valmistusohjeessa. Ruoka -sivulta löytyvät siis aina uusimmat versiot näistä klassikkostatuksen saaneista resepteistä.

chutney_aineet_web

Raparperichutney

0,5 kg raparperiä
2 dl mustariisietikkaa (aasialaisista kaupoista)
3 dl sokeria
3 cm pala inkivääriä
1 punainen kuivachili
½ rkl merisuolaa

Kuori ja pilko inkivääri. Hienonna inkivääri ja kuivachili morttelissa. Leikkaa raparperi 1 cm paloiksi. Sekoita ainekset kattilaan ja kiehauta. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen kunnes raparperi on pehmeää ja seos on rakenteeltaan hillomaisen sakeaa. Säilö desifioituihin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.

Pidän tästä reseptistä, koska se mielestäni tiivistää chutneyn olemuksen yksinkertaisimpaan mahdollisimpaan muotoonsa. Poikkeuksena muista näkemistäni chutney-resepteistä, käytän mustariisietikkaa, joka antaa syvän umamin maun. Parin kuukauden säilytyksen jälkeen etikka, chili ja inkivääri ovat pehmentyneet ja maku on hienostuneempi.

chutney_purkki_web

Advertisement