Avainsanat

, , , , , ,

Esittelen nyt uuden englanninkielisen olutsivustoni Brewing Nordic. Sivusto on jo toiminnassa ja sisältää esittelytekstit englanniksi. Lienee paikallaan kuitenkin valottaa hankkeen taustoja, enemmän suomalaisesta näkökulmasta.

Lapin voima Turun keskiaikamarkkinoilla 2016

Lapin voiman muinaisolutnäytös Turun keskiaikamarkkinoilla 2016. Brewing Nordic -materiaalia parhaimmillaan. Kuva: Sami Brodkin.

Brewing Nordic tarkastelee vanhoja ja tulevia olutperinteitä oluenpanon ja paikallisuuden näkökulmasta. Monet historiaa, arkeologiaa, kansatiedettä ja jopa olutta käsittelevät kirjat on kirjoitettu ilman oluenpanokokemusta. Oluen huomannut oluenpanijan näkökulmassa mahdollisuuden tehdä vanhoista teksteistä uusia hedelmällisiä johtopäätöksiä.

Vaikka tarinat tulevat käsittelemään enemmänkin oluen valmistusta kuin yksittäisiä oluita, pyrin silti pitämään homman mielenkiintoisena muillekin kuin oluenpanijoille, etenkin oluen historian osalta. Jutun juurta tulee riittämään ihmisistä, panimoista, paikoista, valmistusmenetelmistä, raaka-aineista ja resepteistä. Tulen myös dokumentoimaan sivustolle oluenpanokokeiluja, joiden avulla olen etsinyt lisävalaistusta asioihin. Maalaisoluthiivoilla tekemistäni kokeiluista on jo nyt kasaantunut runsaasti materiaalia pöytälaatikkoon.

Sahti ja muut pohjoismais-baltialaiset muinaisoluet tulevat olemaan sivustolla merkittävässä roolissa, sillä ne ovat oluen historian kannalta maailmanlaajuisestikin merkittäviä ja ainutlaatuisia. Koska nämä muinaisoluet ovat yhtä valmistettavista oluista lähinpänä viikinki- ja keskiaikaista olutta, uskon materiaalin herättävän kiinnostusta myös viikinki- ja keskiaikaharrastajissa. Sahdin valmistaminenhan on jo itsessään historian elävöittämistä ja kokeellista arkeologiaa.

Myös nykyaikaisempi oluenpano ja varsinkin uudet pohjoismaiset tuulet tulevat nousemaan esille. Keskityn kuitenkin lähinnä ilmiöihin, joissa on jotakin pohjoismaille ominaista ja ainutlaatuista.

Sivusto voi toimia myös foorumina suomikuvalle, varsinkin sellaiselle, joka näyttää maamme ulkopuolelta katsottuna ainutlaatuiselta. Pyrin haalimaan sivustolle laadukkaita valokuvia ja videoita. Itse en pysty noita vielä tuottamaan, joten ne ovat yhteistyökuvioiden varassa. Ehkäpä keksin myös jotakin metkuilua vuodelle 2017 satavuotisen Suomen kunniaksi.

Maltainen -blogi tulee pysymään agendalla, mutta ehkä hieman verkkaisemmalla tahdilla. Alkuun käännän joitakin suomeksi julkaisemiani tarinoita englanniksi, mutta jatkossa kirjoitan Brewing Nordic -ideologiaan hyvin istuvat jutut vain sinne. Maltainen -blogissa olen harjoitellut ja kokeilut monenlaista, mutta nyt rajaan sisällön ja tyylin lähemmäs itselleni ominaista: tyypillisesti kirjoitan erittäin hitaasti ja tietokirjamaisesti. Niinpä Brewing Nordic tulee olemaan enemmmäkin vähitellen rakentuva kirjan kaltainen sivusto kuin päiväkirjanomainen blogi. Julkaisen kuitenkin sivuston päivitykset News -osioissa, jota voi seurata blogin tapaan. Brewing Nordic on myös Facebookissa ja Twitterissä, joissa julkaisen myös pienempiä ja ajankohtaisempia uutisia, kuten matkoja.

Pidän tätä hanketta suurena mahdollisuutena sekä itselleni että muille oluttietoutta janoaville suomalaisille. Brewing Nordic avaa ovet laajempaan näkökulmaan, kansainvälisen keskusteluun, ja vuoropuheluun johtavien asiantuntijoiden kanssa.

Advertisement